Consulatio
 

Operativni leasing sa obračunom plaće u naravi

Prvo da razjasnimo što je plaća u naravi. Najjednostavnije bi bilo da je to sve ono što radnik prima od poslodavca za korištenje u privatne svrhe. Pojam plaće u naravi podrazumjeva neto iznos, dok sve poreze i doprinose snosi poslodavac.

U situaciji kada se za korištenje osobnog automobila obračunava plaća u naravi tada 20% iznosa ukupne leasing rate i goriva tretiramo kao neto plaću, i to dodatnu neto plaću. Ne smije se brkati osnovna neto plaća koja je dogovorena Ugovorom u radu, sa neto plaćom u naravi.
Zašto plaća u naravi? Zato što u tom slučaju svi troškovi vezani za automobil, su porezno priznati, tj. nemate onih 30% leasinga koji vam povećava osnovicu poreza na dobit.

Jednostavnije će biti kad to prikažemo u brojkama:

Pročitajte više...
 

Operativni leasing bez obračuna plaće u naravi

Znači, imate vrijednost od 112.500,00kn od koje Vam je porezno priznati trošak 70%, a porezno ne priznati 30%. Odmah da razjasnimo pojam porezno priznat, tj nepriznat trošak. Porezno priznat trošak znači da povećava troškove tvrtke,dok porezno nepriznat znači da povećava troškove, ali istovremeno za isti iznos povećava osnovicu poreza na dobit na kraju godine.
112.500,00 * 30% = 33.750,00 (porezno nepriznato)
112.500,00 * 70% = 78.750,00 (porezno priznato)

Kako to efektivno izgleda na kraju godine u Vašem novčaniku:

Pročitajte više...
 

Službeni automobil – da ili ne?

E pa sad, kao i svaka druga osoba koja se imalo razumije u Zakone i služi zdravom logikom i moj odgovor bi bio: ovisi o milijun faktora.
Krenimo od početka...Cijela priča bazira se na autu vrijednosti do 400.000,00kn, i na tome da od samog početka morate izabrati između 2 opcije: leasing ili kupnja...

Pročitajte više...
 
 

Trebate poslovni savjet?

Obratite nam se s povjerenjem, pošaljite upit i time napravite prvi korak prema uspješnijem poslovanju!

Kontaktirajte nas